Dziczyzna jest ściśle związana z polską tradycją łowiecką, choć dawniej była zarezerwowana przede wszystkim dla szlachty. Jest zdrowsza niż mięso ze zwierząt hodowlanych, mniej kaloryczna niż wieprzowina i lekkostrawna, a mimo to tak często pomijana w codziennej diecie. Odkryj, dlaczego warto jeść dziczyznę!
Dziczyzna – jakie to mięso?

Dziczyzna wyróżnia się nietypowym, subtelnym smakiem i charakterystycznym aromatem. Podobno najlepiej smakuje ze zwierząt upolowanych jesienią lub wczesną zimą – ich mięso jest wtedy najbardziej delikatne. Walory zawdzięcza m. in. ich diecie bogatej w rośliny, owoce leśne oraz grzyby.
Rodzaje dziczyzny:
dziczyzna gruba – jelenie, dziki, daniele, sarny,
Potrawy z dziczyzny są specjalnością kuchni polskiej. Gościły na stołach polskich królów, a ich spożycie miało charakter patriotyczny. Współcześnie, wśród rosnącej świadomości żywieniowej, ponownie zyskują na popularności, choć nadal ich wartości odżywcze są bagatelizowane. Niesłusznie.
Dziczyzna – wartości odżywcze

Niewiele osób wie, że dziczyzna jest lepszą alternatywą dla większości rodzajów mięs. Pozytywnie wpływa na zdrowie i pomaga w utrzymaniu deficytu kalorycznego na diecie redukcyjnej. Poznaj jej zalety!
1. Dziczyzna jest niskokaloryczna.
Szacuje się, że 100 g dziczyzny dostarcza 100-120 kcal, co czyni ją jednym z najmniej kalorycznych mięs. Dla porównania, łopatka wieprzowa ma 257 kcal, szponder wołowy – 217 kcal, pierś z indyka – 84 kcal, a pierś z kurczaka – 99 kcal.
2. Dziczyzna jest źródłem białka.
Osoby, którym zależy na rozbudowie masy mięśniowej lub aktywnie uprawiają sport, doceniają dziczyznę, niezależnie od rodzaju, za zawartość białka. W sarninie znajdziesz go 23 g w 100 g, w mięsie z dzika – 21g i aż 33 g w mięsie z dzikiego królika.
3. Dziczyzna jest źródłem witamin i składników mineralnych.
Dziczyzna ma cztery razy więcej witamin i składników mineralnych niż mięso ze zwierząt hodowlanych. Szczególnie wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B. Dostarcza organizmowi także magnez, wapń, potas oraz fosfor. Ma więcej żelaza niż mięso czerwone.
4. Dziczyzna jest mięsem naturalnym.
Dzikie zwierzęta żywią się tym, co oferuje im natura w lesie i na polach. Ich mięso jest więc ekologiczne. Na próżno szukać w naturze antybiotyków, konserwantów czy suplementów wzrostu, które wzbogacają paszę zwierząt hodowlanych.
5. Dziczyzna zawiera niską zawartość tłuszczu.
Dziczyzna cechuje się także małą zawartością tłuszczu (około 2-3%) i korzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych. Wynika to z trybu życia zwierząt leśnych, które bez przerwy są w ruchu, dzięki czemu utrzymują tkankę tłuszczową na niskim poziomie i mają bardziej bardziej zbite mięśnie niż inne ssaki.
Dziczyzna – zagrożenia i przeciwwskazania

Wiele osób wyklucza ją z diety, bo nie wie, czy jedzenie dziczyzny jest bezpieczne. Odpowiadając, jeżeli pochodzi ona z sprawdzonego źródła i została przebadana to nie tylko jest bezpieczne, ale nawet wskazane.
Tylko spożycie surowego mięsa grozi zarażeniem włośnicą lub toksoplazmozą, dlatego lepiej zrezygnować z tatara na rzecz potraw poddanych obróbce termicznej. Wysoka temperatura zabija pasożyty.
Jeśli natomiast mowa o przeciwwskazaniach, to dziczyzny powinny unikać jedynie osoby zmagające się z dną moczanową. Ma bowiem wysoką zawartość puryn – związków chemicznych, z których powstaje kwas moczowy.
Przeczytaj także: Uzbrój się w wiedzę – gatunki łowne i okresy łowieckie
Dziczyzna w diecie – FAQ

Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania!
Czy mięso z dziczyzny jest zdrowe?
Dziczyzna jest cennym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i minerałów. W przeciwieństwie do innych rodzajów mięsa, nie zawiera konserwantów czy antybiotyków, bo zwierzęta leśne odżywiają się w pełni naturalnie. Za jej właściwościami prozdrowotnymi przemawia także korzystny stosunek kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 oraz niski poziom cholesterolu.
Dlaczego warto jeść dziczyznę?
Dziczyzna jest niskokaloryczna, bogata w pełnowartościowe białko i lekkostrawna. Dostarcza cenne witaminy, mikro- i makroelementy. Nie zawiera konserwantów czy sztucznych hormonów. Może być jedzona przez cukrzyków, alergików oraz osoby z insulinoopornością. Co więcej uznaje się, że dziczyzna jest najzdrowszym i najbardziej wartościowym mięsem na rynku.
Czy dziczyzna to chude mięso?
Dziczyzna jest chudym mięsem. Zwierzęta leśne pozostają w nieustannym ruchu i odżywiają się jedynie tym, co zaoferuje im natura (grzyby, owoce, rośliny), dlatego mają bardzo niski procent tkanki tłuszczowej i dość mocno zbite mięśnie.
Czy mięso z jelenia jest lekkostrawne?
Mięso z jelenia, jak każdy inny rodzaj dziczyzny, jest lekkostrawne. Cechuje się niską kalorycznością i niewielką zawartością tłuszczu.
Jaka dziczyzna jest najlepsza?
Najlepszy smak ma mięso z zwierząt upolowanych w okresie jesienno-zimowym. Jest kruche, soczyste i intensywne w smaku.
Czy mięso z sarny jest bezpieczne?
Każde mięso z sarny jak i innego dzikiego zwierzęcia, jeśli pochodzi z sprawdzonego źródła, jest przebadane przez jednostkę sanitarno-epidemiologiczną pod kątem obecności pasożytów. Jeśli chcesz mieć pewność, co do bezpieczeństwa, jedz dziczyznę tylko po obróbce termicznej. Larwy pasożytów giną w wysokiej temperaturze.
Czy dziczyzna jest zdrowa dla cukrzyka?
Indeks glikemiczny dziczyzny jest równy 0, dlatego jest dopuszczalna w diecie cukrzyków.
Czym można się zarazić jedząc dziczyznę?
Spożywanie zainfekowanej dziczyzny grozi zarażeniem chorobami pasożytniczymi – toksoplazmozą lub włośnicą.Każde mięso z sprawdzonego źródła jest jednak dokładnie przebadane zanim trafi do sprzedaży. Ponadto larwy pasożytów giną w wysokiej temperaturze, np. po upieczeniu.
- Bezpieczeństwo myśliwego w lesie – co zabrać na polowanie? - 15 czerwca 2023
- Birdwatching w Polsce – od czego zacząć obserwowanie ptaków? - 8 czerwca 2023
- Postrzałki – co musisz o nich wiedzieć? - 20 kwietnia 2023
Bądź na bieżąco